Uticaj na poslovanje standarda ISO 14001:2015

Kako ISO 14001:2015 utiče na vaše poslovanje

Pored toga što ćete da izbegenete zagađenje okoline, uvođenjem ovog stanarda zaobilazite i visoke novčane kazne koje mogu da stignu Vašu kompaniju zbog nepoštovanja zakona. Naravno kazne ne bi trebalo da Vam budu osnovni razloga za implementaciju ISO 14001:2015, već bi trebalo da se osvrnete, kao svaki iskusni menadžer na profit i beneficije koje Vam se mogu vratiti ulaganjem u zaštitu životne sredine.

Pre nego što se odlučite na proces implementacije potrebno je ispitati kakav uticaj Vaša kompanija ima na životnu sredinu, i nakon toga da odredite prioritete i načine na kojima možete da steknete sertifikat ISO 14001:2015

Kada jednom implementirate standard potrebno je da stalno sprovodite interne provere  kako biste bili sigurni da sistem dobro funkcioniše. Da imate objektivne dokaze da se Vaše poslovanje od trenutka implementacije kretalo uzlaznom putanjom, da je smanjena potrošnja energije i ostalih prirodnih resursa,  profit uvećan, a negativani aspekti i uticaji na životnu sredinu svedeni na minimum ili potpuno isključeni.

Sistematski pristup prilikom implementacije ISO 14001:2015 zahteva od organizacije da dobro proceni one aktivnosti koje imaju negativan uticaj na životnu sredinu i da preventivno deluje na iste,  čime će ostvariti sledeće beneficije:

 • uveravanje zainteresovanih strana o svojoj privrženosti sistemu upravljanja zaštitom životne sredine i zadovoljenje njihovih zahteva;
 • održavanje dobrih odnosa sa javnošću i zajednicom uopšte;
 • kontinuirano praćenje i usklađivanje sa zakonskom regulativom;
 • jačanje imidža, ostvarivanje većeg tržišnog učešća i olakšane trgovine;
 • pridržavanje zakonskih i drugih zahteva, kao i pribavljanje i održavanje svih neophodnih dozvola;
 • sprečavanje zagađenja i smanjenje otpada;
 • kontrola i ušteda u potrošnji materijala i energije;
 • smanjenje incidenata što je rezultat veće pouzdanosti primenom sistemskog pristupa;
 • osiguranje preventivnih mera i pravovremenom suzbijanju ekoloških katastrofa;
 • mogućnost učestvovanja na tenderima;
 • stalnom usavršavanje u oblasti zaštite životne sredine;

 

Kako Vam možemo pomoći

Dobri sistemi upravljanja su uvek napisani u skladu sa jedinstvenom prirodom Vašeg poslovanja, to je naročito bitno za ISO 14001:2015, jer čitav proces zavisi od uticaja na životnu sredinu koji ima Vaša organizacija.

Kod stadarda ISO 14001:2015 akcenat se stavlja na poštovanje zakonske regulative.   U poslednjih nekoliko godina, usvojen je veliki broj zakona i propisa koji se odnose na životnu sredinu, jer je to značajan korak približavanja Evropskoj Uniji.  Iz tog razloga, jedna od naših obaveza prilikom uvođenja sistema upravljanja zaštitom životne sredine je sagledavanje povezanosti Vaše delatnosti i aktivnosti sa zakonskom regulativom. Prepoznajemo specifičnosti Vaše organizacije i iste implementiramo kroz dokumentaciju sistema upravljanja zaštitom životne sredine.

Na taj način prilagođavamo procedure Vašoj praksi i uz pomoć najboljih konsultanata firme Alpha Solutions dovodimo Vaš način poslovanja na zavidnu poziciju na tržištu.

Često se dešava da se sam proces implementacije uradi šablonski i celu Vašu organizaciju dovede u zabludu da ste standardizovani, a u stvari samo posedujete papir koji Vaše poslovanje ne unapređuje, niti smanjuje nepotrebnu potrošnju enegrije i negativan uticaj na životno okruženje.

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com