Šta bi trebali da znate o ISO 14001:2015

Živimo u vremenu u kome se sve manje pažnje posvećuje sredini koja nas okružuje, od koje dobijamo sve, a ništa joj ne dajemo za uzvrat. Velike korporacije imaju za cilj konstantno napredovanje, ne mareći na uništavanje izvora energije, ugrožavanje zdravlja živih bića, eksploataciju prirodnih resursa i zagađivanje čitave planete, koje nas može dovesti do opšte katastrofe.

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) je upravo iz gore navedenih razloga morala da deluje i definiše opšte priznat međunarodni standard ISO 14001:2015 sa ciljem da poveća ekološku svest svih onih koji na bilo koji način svoje poslovanje dovode u vezu sa životnom sredinom.

Ovaj standard je uređen tako da njegova metodologija bude u potpunosti kompatabilna sa ISO 9001:2015 i sa drugim standardima. Svrha sistema upravljanja zaštitom životne sredine je da obezbedi okvir za strateški pristup organizacijama radi kreiranja politike odnosa prema životnoj sredini, planiranja i sprovođenja aktivnosti koje ne štete životnoj sredini.

Pored toga što je ISO 14001:2015 kompatibilan sa ISO 9001:2015, ova dva standarda su takođe slična po pristupu i strukturi. Svojim zahtevima doprinose proširenju poslovanja organizacije na područja koja nisu vezana samo za kupce, već imaju i direktan uticaj na okruženje, smanjenje zagađenja, i potrošnju obnovljivih izvora energije.

Ne zaboravite da delujete lokalno, a mislite globalno, jer svaki negativan uticaj na prirodu u Vašoj okolini može imati velike posledice po čitavu planetu.

Glavni razlozi uvođenja ISO 14001:2015 su sve veći pritisci zainteresovanih strana kao i stalni zahtevi za usklađenošću sa zakonskim i drugim zahtevima vezanim za zaštitu životne sredine.

ISO 14001 ima za cilj da na globalnom nivou poboljša Vaš uticaj na životnu sredinu.  Od organizacije se očekuje da:

  • Postoji snažna privrženost najvišeg rukovodstva za smanjenje zagađenja
  • Uspostavi odgovarajuću politiku zaštite životne sredine
  • Uspostavi strategiju i programe za sprovođenje politike zaštite životne sredine kroz sprovođenje opštih i pojedinačnih ciljeva, jasno definisanje odgovornosti i ovlašćenja
  • Identifikuje ekološke aspekte i uticaja organizacije na okolinu, koji proizlaze iz realizacije proizvoda i usluga
  • Utvrdi zakonske i druge zahteve vezane za aspekte zaštite životne sredine u odnosu na svoje aktivnosti, proizvode i usluge
  • Definiše programe za reagovanje u slučaju opasnosti
  • Definiše i sprovodi sistem kontrole nad operacijama 
  • Razvije metodologiju praćenja i merenja učinka životne sredine i  dokazivanje efektivnosti sistema
  • Razvije kanale interne i eksterne komunikacije
  • Kontinuirano poboljšava svoj EMS kroz procese planiranja, upravljanja, kontrole, definisanje preventivnih i korektivnih mera i sprovođenje internih provera.

Uvođenjem ISO 14001: 2015 nećete momentalno sprečiti zagađenja koja prouzrokuje Vaša kompanija, ali ćete naučiti na koji način postepeno možete smanjiti zagađenja.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com