FAQ

Šta vas je sve zanimalo u prethodnom periodu
 1. Koliko dugo traje procedura uvođenja ISO standarda?

  Vremenski period implementacije ISO standarda zavisi od delatnosti i veličine organizacije, broja zaposlenih i složenosti procesa. S tim da se rok završetka projekta uvek prilagođava zahtevima klijenta.

 2. Da li su procedure i obrasci isti za sve organizacije ?

  Prva aktivnost svakog projekta je GAP analiza tj. analiza postojećeg načina rada u organizaciji. Nakon toga projektuje se sistem i dokumentacija koja je potrebna da se zadovolje zahtevi standarda, rukovodstva, zakona i klijenata. Sistemski zahtevi su slično opisani u svim organizacijama, tako da se procedure i obrasci mnogo ne razlikuju.

  Najveći akcenat se stavlja na core procese i procese podrške. Izrađene procedure i obrasci moraju biti realna slika onoga što organizacija radi, moraju unaprediti način rada organizacije i dati mogućnost za sprovođenje potrebnih analiza podataka. Po ovom segmentu se može napraviti razlika između konsalting kuća.

 3. Možete li garantovati da ćemo sa vašom dokumentacijom i sistemom rada dobiti željeni sertifikat ?

  Da. Možemo garantovati da ćete dobiti sertifikat. S tim da ćete pored sertifikata, dobiti i realnu korist od sistema, nećete imati samo papir (sertifikat) na zidu.

 4. Naša firma se bavi uslugama, da li možemo da uvodimo standarde ISO 9001 i ISO 14001?

  Da. Standardi su generički, mogu se implementirati u bilo kojoj organizaciji, bez obzira na delatnost. Organizacija može biti proizvodna ili uslužna, državna ili privatna, velika ili mala. Standardi su napisani kao zakoni i odnose se na sve delatnosti.

  Najbitnije je  kako konsultanti prepoznaju zahteve standarda u vašoj organizaciji.

 5. Mi smo mala distibutivna organizacija koja ima 3 zaposlena i nemamo proizvodnju. Da li ćemo imati brdo papira da bi ispunili zahteve standarda ISO 9001?

  Ne,  dokumentacija ne sme opteretiti vaš rad i zaposlene. Ista se mora prilagodi vašoj organizaciji, a da se istovremeno zadovolje zahtevi standarda.

 6. Mi imamo ISO 9001, da li možemo da implementiramo ISO 14001 i ISO 45001?

  Da, naravno. Standardi su tako napisani da se sistemi mogu nadograđivati. Bitno je da je standard ISO 9001 dobro implementiran, tako da će projekat integracije ostalih standarda biti lak.

  Većina dokumentacije mora biti integrisana.

 7. Da li moramo da zaposlenimo dodatni kadar za potrebe vođenja sistema?

  Kada su u pitanju manje organizacije do 50 zaposlenih, nema potrebe za posebnim kadrovima. ISO dokumentacija mora biti deo svakodnevnog rada.

  Međutim kada su veći sistemi u pitanju, obično se imenuje jedna osoba ili tim zaposlenih koji će se baviti sistemom, analizama, unapređenjima, izveštavanjima i dr.

 8. Cene realizacije projekta implementacije standarda značajno variraju na tržištu. Zašto?

  To predstavlja ozbiljan problem. Kada klijent prvi put želi da implementira neki standard, obično dobije ponude u rasponu od 300e do 3000e. Na osnovu dobijenih ponuda, ne može da prepozna razliku između konsultanata.

  Razlika je u načinu rada, iskustvu, znanju, inovativnosti u radu i posvećenosti poslu. Uvek tražite preporuku za konsultante, pogledajte njihove reference, tražite primere dokumenata koje su radili i dr.

  Razmislite o tome da li bacate novac kada dobijete copy-paste dokumentaciju koja opisuje proizvodnju testenina, a vaša delatnost je mašinska obrada, kada se u dokumentaciji nalazi ime i logo druge organizacije, kada se dokumentacija poziva na procedure koje nemate i kada imate brdo papire koji ne služe ničemu.

  Povucite pravi potez, izaberite kvalitet !

Still have questions?

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com