BEZBEDNOST HRANE – ISO 22000:2018 / HACCP
Standardi koji se odnose na bezbednost hrane predstavljaju dobar “alat” za proizvodnju, skladištenje i distibuciju bezbednih prehrambenih proizvoda. Jedan proizvod može biti bezbedan, samo ako postoje utvrđena pravila i propisi koji se moraju primenjivati od prijema sirovine do njenog posluživanja/prodaje krajnjem korisniku.
Osnovna korist koju Vam donosi implementacija standarda ISO 22000:2018 ili HACCP sistema je prvenstveno bezbednost Vaših potošača i Vaša lična bezbednost, jer i Vi sami konzumirate hranu.
Obaveza svakog proizvođača je da tržištu pruži higijenski ispravan i bezbedan proizvod i/ili uslugu. Prilikom kupovine, potrošači ne razmišljaju o bezbednosti proizvoda i/ili usluge, oni podrazumevaju da je svaki proizvod i/ili usluga koja im se nudi BEZBEDNA.
Sistem upravljanja bezbednošću hrane ISO 22000:2018 ili HACCP sistem ima za cilj da:
- Definiše, oceni i kontroliše opasnosti koje bi mogle da utiču na bezbednost hrane (analiza i kontrola potencijalnih bioloških /mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti, od prijema sirovine do distribucije finalnog proizvoda);
- Upravlja bezbednošću hrane zasnovanom na prevenciji;
- Obezbedi visok nivo održavanja higijene objekata, lične higijene zapsolenih, pravilno postupanja sa posetiocima i druge bitne elemente higijenskih preduslovnih programa;
- Obezbedi svest zaposlenih kroz stalne edukacije i pružanje informacija o tome šta, kako, kada i zašto sprovoditi pojedine aktivnosti u cilju prevencije rizika. Svaki zaposleni mora biti svestan svoje lične odgovornosti kako bi krajnji korisnik konzumirao zdravu i bezbednu hranu;
Implementiran standard bezbednosti hrane (ISO 22000:2018 / HACCP) je uslov i legitimacija za međunarodnu trgovinu hranom, kao i zakonska obaveza za sve subjekte koji posluju hranom, jer samo zdravstveno ispravne namirnice mogu biti pogodne za ljudsku ishranu.